Hoe schilder je een achteraf geïsoleerde baksteengevel? (spouwmuurisolatie)
Op het moment worden vele oudere woningen voorzien van spouwmuurisolatie, dit heeft een positieve uitwerking op de isolatiewaarde van de woning. De beschadigingen aan de buitengevel die veroorzaakt worden door het aanbrengen van de spouwmuurisolatie kan doen besluiten om de baksteengevel te schilderen.

Door het aanbrengen van de spouwmuurisolatie is niet elke buitenmuurverf te gebruiken, hiervoor is er dan een speciale dampopen buitenmuurverf nodig. Het vullen van de spouw met een isolatiemiddel heeft ervoor gezorgd dat de vochthuishouding binnen de spouw ontregeld is. Daarom is het niet mogelijk om de muur te schilderen met een ‘gesloten’ muurverf, omdat er geen vochttransport meer kan plaatsvinden. Voor het schilderen van nageïsoleerde gevels kan Trimetal Globaxane Mat of Globaxane Flex worden toegepast. Dit zijn zeer "open'' producten en zijn uitstekend voor deze toepassing geschikt en hebben een goede duurzaamheid.

 

Zijn er baksteensoorten die je niet kan schilderen?
Er zijn inderdaad baksteensoorten die niet te schilderen zijn. Vaak omdat er geen hechting te krijgen is op deze ondergrond of omdat er verkleuring van het verfsysteem optreedt. Hieronder vind je een opsomming van baksteensoorten die niet te schilderen zijn.
• Trasraamklinker;
• Rood/oranje Groninger baksteen;
• De verblendsteen: een baksteen gemaakt van vette kleisoorten volgens de strengpersmethode, waardoor een steen ontstaat met een zeer hoge dichtheid en superglad oppervlak;
• Gladde strengperssteen: In de regel kunnen strengpersstenen niet van een muurverfsysteem voorzien worden.

Dit geldt in het bijzonder voor de “gladde” strengperssteen. Op een dergelijke steensoort zal een muurverf(systeem) falen omdat er onvoldoende hechting bereikt wordt. Er bestaan echter ook af fabriek “ruwe” strengperssteentypen die met een muurverfsysteem behandeld kunnen worden. Het belangrijk om vóóraf een proefvlak te zetten.

Kan je een kitvoeg overschilderen?
In principe is het beter de kit niet te schilderen. In vrijwel alle landen, behalve Nederland, wordt beglazingskit niet overgeschilderd.
Als er een type siliconenkit toegepast is dan zul je nooit hechting krijgen. Andere typen kunnen meestal wel overgeschilderd worden maar niet met elk verfsysteem. Daarom is het van belang te weten welk type kit toegepast is, dan kunnen wij je gericht advies geven.
Meestal geeft een grondverf wel een iets betere hechting dan direct een dekverf over kitvoeg te zetten.
Een kitvoeg kun je pas overschilderen nadat het geheel vernet (doorgedroogd) is. Bij de meeste kitten moet je aanhouden dat de doordroging ongeveer 1mm per etmaal is. Dus als je een kit in een dikte van 4 mm aanbrengt,   kun je het pas na 4 dagen overschilderen. Schilder je het eerder over dan kan de verflaag gaan kleven en de kit gaan rimpelen doordat de doorharding van de kit vertraagd wordt. Als het goed is vernet dan dien je altijd een grondverf op de kit toe te passen en na droging pas de dekverf.

Waarmee kan de keukenwand geschilderd worden?
De keukenwand is bij voorkeur gestuct met een cement gebonden pleister. Deze moet worden voorbehandeld met Magnaprim Fix. Vervolgens voorzien van 2 lagen Magnatex Mat Clean SF.

Eventueel kan een 2-componenten watergedragen product worden toegepast, zoals Steloxine Stelfloor Epoxy Hydro. Deze coating is heel duurzaam, slijtvast en chemicaliënbestendig. Steloxine Stelfloor Epoxy Hydro kan alleen worden toegepast op een nieuw gestucte ondergrond van een cement gebonden pleister.

De geverfde wand achter het kookgedeelte dien je bij voorkeur te beschermen met een geharde glasplaat / rvs plaat die met tussenruimte op de wand is gemonteerd. Geen van onze verfsystemen zijn bestand tegen hoge temperaturen van waterdamp, stoom en olie en kookspetters (>60 graden Celsius).


Ik weet niet welk verf op het over te schilderen object is toegepast. Hoe kan je oude verflagen herkennen?
Het is moeilijk om exact te achterhalen welke verf is toegepast. Je kan wel een indicatie krijgen wat voor type bindmiddel er in de oude verflaag zit. De volgende twee testmethoden worden er voor het herkennen van oude verflagen gebruikt:

1.) Producten die oplossen (opweken) in oplosmiddelen:
- Watergedragen acrylaten (bijvoorbeeld Globacryl Villa Mat) lossen op in alcohol of spiritus (ethanol).
- Oplosmiddelhoudende acrylaten lossen op in hun verdunningsmiddel terpentine.
- Chloorrubberverven lossen op in hun eigen verdunningsmiddel en xyleen.
- Chemisch uitgeharde verflagen kan je bijna nergens mee oplossen, dit zijn o.a. epoxy-, polyurethaan- en alkydhars verven.

2.) Herkenning door middel van verbranding:
- Alkydhars verven kun je door verbranding herkennen, dit geeft een olieachtige geur, misschien heb je wel eens een schilder verflagen zien afbranden waarbij dan een typische geur vrij komt.

Verder zijn er nog testen mogelijk die alleen in het laboratorium uitgevoerd kunnen worden.
Ervaring van herkennen van verflagen is ook belangrijk, zo zal een ervaren persoon al gauw een poeder- of moffelcoating herkennen, evenals een sterk poederende epoxy (epoxy is niet bestand tegen UV-licht waardoor hij sterk gaat krijten).

Waarmee kan ik een  binnentrap mee schilderen?
De trap kun je schilderen met Permacryl AE Satin. Dit is een krasvaste, huidvetresistente zijdeglans lak die niet vergeeld. Afhankelijk van de mate van belopen kun je overwegen het loopvlak van de treden over te schilderen met Silvatane PU Acryl Prestige Satin.

• De ondergrond reinigen met Polyfilla S600( in lauwwarm water)
• Schuren en stofvrij maken
• Gronden met Permacryl PU Primer
• Tweemaal lakken met Permacryl AE Satin ( tussen de lagen matteren)
• Loopvlakken afwerken met twee 2 lagen Silvatane PU Acryl Prestige Satin.
Tussen de lagen licht schuren.

Hoe behandel ik rabatdelen?
Rabatdelen dienen bij voorkeur rondom (ook de achterzijde) behandeld te worden met Permacyl Decor Satin Exterior of Permacryl Decor Gloss Exterior. Kops hout behandelen met 2 lagen Permacyl Decor Satin Exterior. De voorzijde van de rabatdelen met schuurpad ontdoen van opstaande vezels e.d. en daarna goed reinigen. Na plaatsing kun je het geheel afschilderen met Permacyl Decor Satin Exterior of Permacryl Decor Gloss Exterior in twee lagen in de gewenste kleur.

Kan ik transparant gelakte kozijnen dekkend overschilderen?
Als een transparant systeem dekkend moet worden overgeschilderd, is het beslist noodzakelijk om de transparante verflagen geheel te verwijderen. Transparante beitsen bevatten namelijk weinig pigment en laten in zekere mate zonlicht door. Daardoor is het houtoppervlak op termijn aangetast door UV-straling en is dikwijls de hechting niet optimaal. Bij twijfel of de hechting voldoende is, moet worden besloten om alle lagen te verwijderen. Ook het verweerde, verbleekte hout moet volledig worden verwijderd.

Advies:
• Alle transparante verflagen verwijderen, het geheel reinigen met water met daaraan toegevoegd Polyfilla Pro S600
• Bij een slechte hechting van het bestaande verfsysteem dan alle verflagen verwijderen
• Verweerd en verbleekt hout volledig verwijderen
• Stofvrij maken en ontvetten
• Het geheel gronden met Permaline Primer 4SO
• Het geheel overgronden met Permaline Primer 4SO
• Het geheel afschilderen met Permaline Silicon 4SO

Hoe behandel ik Trespa?
Trespa kan het beste behandeld worden met producten op basis van alkyd- of polyurethanhars. Bij situering onder extreme vochtbelasting heeft een systeem met een polyurethancoating de voorkeur. Hieronder staan twee adviezen beschreven. Één met producten op basis van alkydhars en één op basis van polyurethanhars.

Advies 1 (polyurethan):
• Ondergrond reinigen met Polyfilla PRO S600
• Schuren
• Opzuiveren en stofvrij maken
• Gronden met Steloxine PU Finish Brillant
• Dekkend afwerken Steloxine PU Finish Brillant

Advies 2 (alkyd):
• Ondergrond reinigen met Polyfilla Pro S600
• Schuren
• Opzuiveren en stofvrij maken
• Gronden met Permaline Primer
• Dekkend afwerken met Permaline Silicon

Met welk Trimetal product is geanodiseerd aluminium te schilderen?
De ondergrond reinigen met Polyfilla PRO S600, daarna geheel voorzien van Steloxine Primer Epoxy. Na droging en het geheel schuren voorzien van een laag Steloxine PU Finish Brillant.    Na droging en het geheel schuren voorzien van een laag Steloxone PU Finish Brillant.                                                                                                                                 
Met welk Trimetal product is Werzalit gevelbekleding te schilderen?
Werzalit gevelbekleding is opgebouwd uit geperst hout. Deze producten zijn afgewerkt met acrylaat en voorzien van messing en groef.  Werzalit wordt afgwerkt met een Colorpan effen coating op basis van een acrylaatlaksysteem. De milieuvriendelijke acrylaatcoating verkrijgt zijn definitieve hardheid pas na blootstelling aan de weersomstandigheden.  Meer informatie is te vinden op http://werzalit.com/  

Watergedragen verfsystemen
Werzalit raadt aan hun Colorpan acrylaatcoating over te schilderen met watergedragen verfsystemen. Hiervoor is Permacryl Multiprimer geschikt en na droging dien je het geheel te voorzien van 2 lagen Permacryl Decor Satin Exterior.

Waarmee en hoe kan ik tegelwerk Schilderen?
Het is vooral lastig om hechting te krijgen op geglazuurde tegels. De voorbehandeling is noodzakelijk maar vanwege de harde en gesloten ondergronden is dat moeilijk Je kunt gladde wandtegels schilderen. Daarvoor moet je ze voorbehandelen met Trimetal Dialprim. Daarna kun je ze afwerken met een watergedragen product. Doe dat alleen met gladde tegels binnen.

Wat is Dialprim?
Dialprim is een isolerende, watergedragen primer voor binnen op basis van een acrylaat copolymeer bindmiddel. Dialprim heeft een isolerende en fixerende werking en is daarnaast ook een hechtprimer voor geglazuurde tegels en zeer dichte ondergronden. De ondergrond moet schoon, droog, vuil- en vetvrij zijn.

Kleur en dekking
Dialprim is wit en kan niet aangekleurd worden. Houd hier rekening mee met de eindkleur. Mogelijk moet je een extra laag aanbrengen. Gebruik een kortharige roller om een zo strak mogelijk eindresultaat te krijgen.

Let op:
Gebruik Dialprim niet in de natte cel. Zorg ervoor dat de vloer(tegels) beschermd zijn tegen spetters van de Dialprim.

Werkwijze:
Reinig het oppervlak grondig met Pollyfilla Pro S600. Let hierbij op de eventuele verontreiniging in de voegen zoals kalkaanslag en schimmels.
Breng een laag Dialprim aan en laat deze minstens 15 uur drogen (20 gr. C en 65% RV). Houd hierbij rekening dat de tegelvoegen meer materiaal opnemen.
Werk af met een watergedragen aflak (Permacryl) of een watergedragen binnenmuurverf (Magna). Breng zo nodig een tweede laag aan.
     
Waarmee en hoe kan ik een marmeren schouw afwerken? 
Ondergrond reinigen met Polyfilla PRO S600 en na droging een laag Dialprim aanbrengen en het geheel afwerken met 2 lagen Magnatex Mat Clean SF.

Waar moet ik op letten bij het aanbrengen van een transparante beschermlaag op wanden?
Wanneer wanden van een transparante beschermlaag met Silvatane PU Acryl Prestige Mat worden voorzien moet men er vooral op letten dat de beschermlaag niet te dik en gelijkmatig verdeeld wordt aangebracht. Vooral bij witte ondergronden komt het nogal eens voor dat baanvorming/ kleurverschillen ontstaan door laagdikte. Silvatane PU Acryl Prestige Mat geeft geen vergeling.

Geldt de vervangingsplicht voor oplosmiddelhoudende binnenverven
ook voor rijksmonumenten?

Professionele schilders mogen bij binnenschilderwerk sinds 1 januari 2000 alleen nog met oplosmiddelarme, watergedragen verven werken. Voor rijksmonumenten is per 23 mei 2001 ook een uitzonderingsregeling van kracht geworden.  De regeling geldt voor de volgende situaties en omstandigheden:
· Bij werkzaamheden in een rijksmonument (elk monument in de zin van de Monumentenwet 1988). Alle monumenten staan ingeschreven in het rijksmonumentenregister; de gemeentes en het Kadaster hebben hiervan afschriften. Tijdens het schilderwerk moet op het werk een
kopie van de inschrijving in het monumentenregister aanwezig zijn.
· Bij werkzaamheden aan interieurbestanddelen van het rijksmonument.
· Bij schilderwerk aan oorspronkelijke, historische, of door restauratie totstandgekomen elementen en ondergronden. Bijvoorbeeld betimmeringen, vloeren, trappen, vensters, luiken, deuren, stucwanden en -plafonds.
· Bij het algeheel of gedeeltelijk herstel van historische afwerkings- of toplagen aan historische, oorspronkelijke of door restauratie totstandgekomen bestanddelen van het interieur, die door hun bestemming en vormgeving onderdeel zijn van het architectonisch geheel. De techniek moet gelijk of in overeenkomst zijn met die historische afwerking. Voorbeelden van bestanddelen zijn spiegels, decoratiestukken, meubels, historische verlichtingsarmaturen en verwarmingselementen in een betimmering. 

De letterlijke tekst van de gewijzigde Arbeidsomstandighedenregeling luidt:  “De vervangingsplicht is niet van toepassing op handelingen in woningen of andere gebouwen, bestaande uit:
 · Het geheel of gedeeltelijk herstellen van historische afwerkings- of toplagen in een techniek die gelijk is aan of overeenkomt met die historische afwerking, waarbij deze herstelwerkzaamheden gericht zijn op herstel of instandhouding van een architectuur-historische eenheid binnen een beschermd monument in de zin van de Monumentenwet 1988;
· Het aanbrengen van traditioneel imitatieschilderwerk, zoals marmer- en houtnerfschilderwerk, alsmede het vergulden met behulp van goudverf, exclusief de voorbewerking”. 
De regeling geldt uitsluitend voor rijksmonumenten. Op provinciale en gemeentelijke monumenten is de regeling niet van toepassing. Daar zal met watergedragen verven moeten worden gewerkt of er moet ontheffing worden aangevraagd.  De wijziging van de Arbeidsomstandighedenregeling is gepubliceerd in de Staatscourant van 23 mei 2001, nr. 99/pagina 11. 


 

Nieuwsbrief

 

Inschrijven voor onze nieuwsbrief.

Klik hier om in te schrijven

Afmelden voor de nieuwsbrief

 


 

Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.