Waar kan ik Trimetal verf kopen?
Trimetal producten zijn verkrijgbaar bij geselecteerde, onafhankelijke verf grossiers in het hele land. De grossiers en Trimetal werken samen als echte partners. Samen stemmen zij af hoe het beste voorzien kan worden aan de behoefte van de schilders in de regio. Klik hier voor onze Trimetal stores.  

Wat voor verf heeft Trimetal?
Professionele verf die exclusief is voor de schilder. Voor elke klus de juiste verf, van dakkapel tot kelder.

Hoe lang is verf houdbaar?
De houdbaarheid van verf is over het algemeen minimaal 1 jaar (Dit staat in de technische documentatie van het betreffende product). De maximale tijd is niet aan te geven. Dit is sterk afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid tijdens de opslag, hoeveelheid in de bus/emmer, afsluiting van het deksel en dergelijke. Indien de verf die je weer wilt gebruiken een tijd gestaan heeft, kun je dit zelf het beste controleren door te beoordelen of de verf nog goed door te roeren is en een gladde substantie is. Indien dit zo is, moet je het op een neutrale ondergrond uitstrijken en de volgende dag bekijken of de verf goed gedroogd is. Als dit allemaal in orde is dan kun je de verf nog gebruiken.

Welke laagdikte moet ik aanhouden voor de grond- en aflakken?
De optimale natte laagdikte voor de Trimetal producten staan aangegeven op de technische documentatiebladen. Deze zijn te vinden op www.trimetal.nl. In het algemeen kan voor de terpentineverdunbare buitenlakken en grondlakken 70-90 mu worden aangehouden. Deze laagdikte is simpel te bereiken door met een kunststof haren kwast te schilderen en niet teveel te verdelen. Wanneer de producten met de optimale natte laagdikte worden aangebracht is binnen enkele minuten de zeer hoge vloeiing van de producten zichtbaar. Bij het aanbrengen van teveel natte laagdikte duurt het beduidend langer voordat de vloeiing zichtbaar wordt. Bij het aanbrengen van een veel te dikke natte laagdikte neemt de kans op een “zakker” toe. Tevens kan bij een zeer hoge natte laagdikte (120 mu of meer) doordrogingsvertraging optreden. De droogtijd is ook nog afhankelijk van het product, kleur, omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Als de producten in een te dunne (en/of sterk verdunde) natte laagdikte worden aangebracht (laagdikte 55-60 mu) trekken de producten dermate snel aan dat kwaststrepen zichtbaar blijven.

Wat is de optimale verwerkingstemperatuur voor de grond- en aflakken?
Optimale verwerkingstemperatuur voor de meeste buitenlakken en grondlagen is: 5-25˚C. Bij temperaturen beneden de 5˚C kan er drogingsvertraging optreden. Voor lagere verwerkingstemperaturen kan je het best de 4SO (4 seizoenen) producten gebruiken of de sneller drogende producten gebruiken. Voor de grondlakken zijn dat: Permaline Primer 4SO en Permaline Snelgrond. Daarna kan je het aflakken met Permaline Silicon 4SO of Permaline DW Brillant. Bij lage temperaturen of koude nachten moet een langere overschildertijd tussen de verschillende lagen (meer dan 24 uur) aangehouden worden. Bij hoge verwerkingstemperaturen kan je ook de 4SO producten gebruiken; Permaline Primer 4SO en Permaline Silicon 4SO.


Wat is schrobvastheid?

De schrobvastheidsklasse die wij geven aan Trimetal producten is aan de hand van een norm. Deze norm is de DIN EN 13 300. In deze norm zijn belangrijke kwaliteitscriteria vastgelegd, waaronder de schrobvastheid. De schrobvastheidsklasse geeft aan in hoeverre een product bestand is tegen mechanische slijtage zoals deze bijvoorbeeld optreedt bij het reinigen van het oppervlak. Er zijn vijf klassen bepaald. Klasse 1 heeft de hoogste schrobvastheid en klasse 5 de geringste.

Zijn Pantone kleuren te mengen?
Ja, dat is mogelijk maar er kan geen identieke kleur gemengd worden. Pantone kleuren zijn drukinkt kleuren en deze zijn gemaakt van kleurstoffen en niet van pigmenten die in verfproducten worden gebruikt. De Pantone (PMS) kleuren vaak zijn feller en helderder en vooral transparanter dan de pigmenten van verfkleuren en daardoor lukt het niet om een 100% gelijke kleur in verf te maken.
Het is wel mogelijk om via verschillende hulpmiddelen, bv. met kleurmeten en kleurenwaaiers de Pantone kleur zo dicht mogelijk te benaderen en die kleur in verf te mengen.

Zijn er RAL-kleurnummer van alle Trimetal kleuren met ACC codes?
Er bestaan ongeveer 200 RAL-kleuren deze komen overeen met de Trimetal kleuren. Trimetal maakt gebruik van ACC kleursysteem. Naast deze 200 RAL-kleuren hebben we nog meer honderdduizend kleuren.
Trimetal heeft een RAL-waaier waarop op de achterzijde de ACC codes staan aangeven.

De verf verliest al naar een aantal weken zijn glans, hoe kan dit?
Vroegtijdig glansverlies is zeker niet de bedoeling, dit wordt veroorzaakt door aan het aanbrengen van onvoldoende laagdikte. Hierdoor verliest de verf- of vernislaag sneller dan normaal zijn oorspronkelijke glans. Te dunne lagen zijn minder bestand zijn tegen UV-licht en natuurlijke verwering. Daarnaast kan schoonmaken of polijsten met agressieve schurende middelen tot glansverlies leiden. In alle gevallen zal opnieuw een volle lak- of verflaag aangebracht moeten worden.

Waarom zijn er semi-minerale Globaxane Mat muurverven minder kleurrecepten?
Dat komt door het alkalische bindmiddel. Organische pigmenten zijn hier hier tegen bestand.

Hoe schilder je een achteraf geïsoleerde baksteengevel? (spouwmuurisolatie)
Op het moment worden vele oudere woningen voorzien van spouwmuurisolatie, dit heeft een positieve uitwerking op de isolatiewaarde van de woning. De beschadigingen aan de buitengevel die veroorzaakt worden door het aanbrengen van de spouwmuurisolatie kan doen besluiten om de baksteengevel te schilderen.

Door het aanbrengen van de spouwmuurisolatie is niet elke buitenmuurverf te gebruiken, hiervoor is er dan een speciale dampopen buitenmuurverf nodig. Het vullen van de spouw met een isolatiemiddel heeft ervoor gezorgd dat de vochthuishouding binnen de spouw ontregeld is. Daarom is het niet mogelijk om de muur te schilderen met een ‘gesloten’ muurverf, omdat er geen vochttransport meer kan plaatsvinden. Voor het schilderen van nageïsoleerde gevels kan Trimetal Globaxane Mat of Globaxane Flex worden toegepast. Dit zijn zeer "open'' producten en zijn uitstekend voor deze toepassing geschikt en hebben een goede duurzaamheid.

 

Zijn er baksteensoorten die je niet kan schilderen?
Er zijn inderdaad baksteensoorten die niet te schilderen zijn. Vaak omdat er geen hechting te krijgen is op deze ondergrond of omdat er verkleuring van het verfsysteem optreedt. Hieronder vind je een opsomming van baksteensoorten die niet te schilderen zijn.
• Trasraamklinker;
• Rood/oranje Groninger baksteen;
• De verblendsteen: een baksteen gemaakt van vette kleisoorten volgens de strengpersmethode, waardoor een steen ontstaat met een zeer hoge dichtheid en superglad oppervlak;
• Gladde strengperssteen: In de regel kunnen strengpersstenen niet van een muurverfsysteem voorzien worden.

Dit geldt in het bijzonder voor de “gladde” strengperssteen. Op een dergelijke steensoort zal een muurverf(systeem) falen omdat er onvoldoende hechting bereikt wordt. Er bestaan echter ook af fabriek “ruwe” strengperssteentypen die met een muurverfsysteem behandeld kunnen worden. Het belangrijk om vóóraf een proefvlak te zetten.

Kan je een kitvoeg overschilderen?
In principe is het beter de kit niet te schilderen. In vrijwel alle landen, behalve Nederland, wordt beglazingskit niet overgeschilderd.
Als er een type siliconenkit toegepast is dan zul je nooit hechting krijgen. Andere typen kunnen meestal wel overgeschilderd worden maar niet met elk verfsysteem. Daarom is het van belang te weten welk type kit toegepast is, dan kunnen wij je gericht advies geven.
Meestal geeft een grondverf wel een iets betere hechting dan direct een dekverf over kitvoeg te zetten.
Een kitvoeg kun je pas overschilderen nadat het geheel vernet (doorgedroogd) is. Bij de meeste kitten moet je aanhouden dat de doordroging ongeveer 1mm per etmaal is. Dus als je een kit in een dikte van 4 mm aanbrengt,   kun je het pas na 4 dagen overschilderen. Schilder je het eerder over dan kan de verflaag gaan kleven en de kit gaan rimpelen doordat de doorharding van de kit vertraagd wordt. Als het goed is vernet dan dien je altijd een grondverf op de kit toe te passen en na droging pas de dekverf.

Waarmee kan de keukenwand geschilderd worden?
De keukenwand is bij voorkeur gestuct met een cement gebonden pleister. Deze moet worden voorbehandeld met Magnaprim Fix. Vervolgens voorzien van 2 lagen Magnatex Mat Clean SF.

Eventueel kan een 2-componenten watergedragen product worden toegepast, zoals Steloxine Stelfloor Epoxy Hydro. Deze coating is heel duurzaam, slijtvast en chemicaliënbestendig. Steloxine Stelfloor Epoxy Hydro kan alleen worden toegepast op een nieuw gestucte ondergrond van een cement gebonden pleister.

De geverfde wand achter het kookgedeelte dien je bij voorkeur te beschermen met een geharde glasplaat / rvs plaat die met tussenruimte op de wand is gemonteerd. Geen van onze verfsystemen zijn bestand tegen hoge temperaturen van waterdamp, stoom en olie en kookspetters (>60 graden Celsius).


Ik weet niet welk verf op het over te schilderen object is toegepast. Hoe kan je oude verflagen herkennen?
Het is moeilijk om exact te achterhalen welke verf is toegepast. Je kan wel een indicatie krijgen wat voor type bindmiddel er in de oude verflaag zit. De volgende twee testmethoden worden er voor het herkennen van oude verflagen gebruikt:

1.) Producten die oplossen (opweken) in oplosmiddelen:
- Watergedragen acrylaten (bijvoorbeeld Globacryl Villa Mat) lossen op in alcohol of spiritus (ethanol).
- Oplosmiddelhoudende acrylaten lossen op in hun verdunningsmiddel terpentine.
- Chloorrubberverven lossen op in hun eigen verdunningsmiddel en xyleen.
- Chemisch uitgeharde verflagen kan je bijna nergens mee oplossen, dit zijn o.a. epoxy-, polyurethaan- en alkydhars verven.

2.) Herkenning door middel van verbranding:
- Alkydhars verven kun je door verbranding herkennen, dit geeft een olieachtige geur, misschien heb je wel eens een schilder verflagen zien afbranden waarbij dan een typische geur vrij komt.

Verder zijn er nog testen mogelijk die alleen in het laboratorium uitgevoerd kunnen worden.
Ervaring van herkennen van verflagen is ook belangrijk, zo zal een ervaren persoon al gauw een poeder- of moffelcoating herkennen, evenals een sterk poederende epoxy (epoxy is niet bestand tegen UV-licht waardoor hij sterk gaat krijten).

Waarmee kan ik een  binnentrap mee schilderen?
De trap kun je schilderen met Permacryl AE Satin. Dit is een krasvaste, huidvetresistente zijdeglans lak die niet vergeeld. Afhankelijk van de mate van belopen kun je overwegen het loopvlak van de treden over te schilderen met Silvatane PU Acryl Prestige Satin.

• De ondergrond reinigen met Polyfilla S600( in lauwwarm water)
• Schuren en stofvrij maken
• Gronden met Permacryl PU Primer
• Tweemaal lakken met Permacryl AE Satin ( tussen de lagen matteren)
• Loopvlakken afwerken met twee 2 lagen Silvatane PU Acryl Prestige Satin.
Tussen de lagen licht schuren.

Hoe behandel ik rabatdelen?
Rabatdelen dienen bij voorkeur rondom (ook de achterzijde) behandeld te worden met Permacyl Decor Satin Exterior of Permacryl Decor Gloss Exterior. Kops hout behandelen met 2 lagen Permacyl Decor Satin Exterior. De voorzijde van de rabatdelen met schuurpad ontdoen van opstaande vezels e.d. en daarna goed reinigen. Na plaatsing kun je het geheel afschilderen met Permacyl Decor Satin Exterior of Permacryl Decor Gloss Exterior in twee lagen in de gewenste kleur.

Kan ik transparant gelakte kozijnen dekkend overschilderen?
Als een transparant systeem dekkend moet worden overgeschilderd, is het beslist noodzakelijk om de transparante verflagen geheel te verwijderen. Transparante beitsen bevatten namelijk weinig pigment en laten in zekere mate zonlicht door. Daardoor is het houtoppervlak op termijn aangetast door UV-straling en is dikwijls de hechting niet optimaal. Bij twijfel of de hechting voldoende is, moet worden besloten om alle lagen te verwijderen. Ook het verweerde, verbleekte hout moet volledig worden verwijderd.

Advies:
• Alle transparante verflagen verwijderen, het geheel reinigen met water met daaraan toegevoegd Polyfilla Pro S600
• Bij een slechte hechting van het bestaande verfsysteem dan alle verflagen verwijderen
• Verweerd en verbleekt hout volledig verwijderen
• Stofvrij maken en ontvetten
• Het geheel gronden met Permaline Primer 4SO
• Het geheel overgronden met Permaline Primer 4SO
• Het geheel afschilderen met Permaline Silicon 4SO

Hoe behandel ik Trespa?
Trespa kan het beste behandeld worden met producten op basis van alkyd- of polyurethanhars. Bij situering onder extreme vochtbelasting heeft een systeem met een polyurethancoating de voorkeur. Hieronder staan twee adviezen beschreven. Één met producten op basis van alkydhars en één op basis van polyurethanhars.

Advies 1 (polyurethan):
• Ondergrond reinigen met Polyfilla PRO S600
• Schuren
• Opzuiveren en stofvrij maken
• Gronden met Steloxine PU Finish Brillant
• Dekkend afwerken Steloxine PU Finish Brillant

Advies 2 (alkyd):
• Ondergrond reinigen met Polyfilla Pro S600
• Schuren
• Opzuiveren en stofvrij maken
• Gronden met Permaline Primer
• Dekkend afwerken met Permaline Silicon

Met welk Trimetal product is geanodiseerd aluminium te schilderen?
De ondergrond reinigen met Polyfilla PRO S600, daarna geheel voorzien van Steloxine Primer Epoxy. Na droging en het geheel schuren voorzien van een laag Steloxine PU Finish Brillant.    Na droging en het geheel schuren voorzien van een laag Steloxone PU Finish Brillant.                                                                                                                                 
Met welk Trimetal product is Werzalit gevelbekleding te schilderen?
Werzalit gevelbekleding is opgebouwd uit geperst hout. Deze producten zijn afgewerkt met acrylaat en voorzien van messing en groef.  Werzalit wordt afgwerkt met een Colorpan effen coating op basis van een acrylaatlaksysteem. De milieuvriendelijke acrylaatcoating verkrijgt zijn definitieve hardheid pas na blootstelling aan de weersomstandigheden.  Meer informatie is te vinden op http://werzalit.com/  

Watergedragen verfsystemen
Werzalit raadt aan hun Colorpan acrylaatcoating over te schilderen met watergedragen verfsystemen. Hiervoor is Permacryl Multiprimer geschikt en na droging dien je het geheel te voorzien van 2 lagen Permacryl Decor Satin Exterior.

Waarmee en hoe kan ik tegelwerk Schilderen?
Het is vooral lastig om hechting te krijgen op geglazuurde tegels. De voorbehandeling is noodzakelijk maar vanwege de harde en gesloten ondergronden is dat moeilijk Je kunt gladde wandtegels schilderen. Daarvoor moet je ze voorbehandelen met Trimetal Dialprim. Daarna kun je ze afwerken met een watergedragen product. Doe dat alleen met gladde tegels binnen.

Wat is Dialprim?
Dialprim is een isolerende, watergedragen primer voor binnen op basis van een acrylaat copolymeer bindmiddel. Dialprim heeft een isolerende en fixerende werking en is daarnaast ook een hechtprimer voor geglazuurde tegels en zeer dichte ondergronden. De ondergrond moet schoon, droog, vuil- en vetvrij zijn.

Kleur en dekking
Dialprim is wit en kan niet aangekleurd worden. Houd hier rekening mee met de eindkleur. Mogelijk moet je een extra laag aanbrengen. Gebruik een kortharige roller om een zo strak mogelijk eindresultaat te krijgen.

Let op:
Gebruik Dialprim niet in de natte cel. Zorg ervoor dat de vloer(tegels) beschermd zijn tegen spetters van de Dialprim.

Werkwijze:
Reinig het oppervlak grondig met Pollyfilla Pro S600. Let hierbij op de eventuele verontreiniging in de voegen zoals kalkaanslag en schimmels.
Breng een laag Dialprim aan en laat deze minstens 15 uur drogen (20 gr. C en 65% RV). Houd hierbij rekening dat de tegelvoegen meer materiaal opnemen.
Werk af met een watergedragen aflak (Permacryl) of een watergedragen binnenmuurverf (Magna). Breng zo nodig een tweede laag aan.
     
Waarmee en hoe kan ik een marmeren schouw afwerken? 
Ondergrond reinigen met Polyfilla PRO S600 en na droging een laag Dialprim aanbrengen en het geheel afwerken met 2 lagen Magnatex Mat Clean SF.

Waar moet ik op letten bij het aanbrengen van een transparante beschermlaag op wanden?
Wanneer wanden van een transparante beschermlaag met Silvatane PU Acryl Prestige Mat worden voorzien moet men er vooral op letten dat de beschermlaag niet te dik en gelijkmatig verdeeld wordt aangebracht. Vooral bij witte ondergronden komt het nogal eens voor dat baanvorming/ kleurverschillen ontstaan door laagdikte. Silvatane PU Acryl Prestige Mat geeft geen vergeling.

Geldt de vervangingsplicht voor oplosmiddelhoudende binnenverven
ook voor rijksmonumenten?

Professionele schilders mogen bij binnenschilderwerk sinds 1 januari 2000 alleen nog met oplosmiddelarme, watergedragen verven werken. Voor rijksmonumenten is per 23 mei 2001 ook een uitzonderingsregeling van kracht geworden.  De regeling geldt voor de volgende situaties en omstandigheden:
· Bij werkzaamheden in een rijksmonument (elk monument in de zin van de Monumentenwet 1988). Alle monumenten staan ingeschreven in het rijksmonumentenregister; de gemeentes en het Kadaster hebben hiervan afschriften. Tijdens het schilderwerk moet op het werk een
kopie van de inschrijving in het monumentenregister aanwezig zijn.
· Bij werkzaamheden aan interieurbestanddelen van het rijksmonument.
· Bij schilderwerk aan oorspronkelijke, historische, of door restauratie totstandgekomen elementen en ondergronden. Bijvoorbeeld betimmeringen, vloeren, trappen, vensters, luiken, deuren, stucwanden en -plafonds.
· Bij het algeheel of gedeeltelijk herstel van historische afwerkings- of toplagen aan historische, oorspronkelijke of door restauratie totstandgekomen bestanddelen van het interieur, die door hun bestemming en vormgeving onderdeel zijn van het architectonisch geheel. De techniek moet gelijk of in overeenkomst zijn met die historische afwerking. Voorbeelden van bestanddelen zijn spiegels, decoratiestukken, meubels, historische verlichtingsarmaturen en verwarmingselementen in een betimmering. 

De letterlijke tekst van de gewijzigde Arbeidsomstandighedenregeling luidt:  “De vervangingsplicht is niet van toepassing op handelingen in woningen of andere gebouwen, bestaande uit:
 · Het geheel of gedeeltelijk herstellen van historische afwerkings- of toplagen in een techniek die gelijk is aan of overeenkomt met die historische afwerking, waarbij deze herstelwerkzaamheden gericht zijn op herstel of instandhouding van een architectuur-historische eenheid binnen een beschermd monument in de zin van de Monumentenwet 1988;
· Het aanbrengen van traditioneel imitatieschilderwerk, zoals marmer- en houtnerfschilderwerk, alsmede het vergulden met behulp van goudverf, exclusief de voorbewerking”. 
De regeling geldt uitsluitend voor rijksmonumenten. Op provinciale en gemeentelijke monumenten is de regeling niet van toepassing. Daar zal met watergedragen verven moeten worden gewerkt of er moet ontheffing worden aangevraagd.  De wijziging van de Arbeidsomstandighedenregeling is gepubliceerd in de Staatscourant van 23 mei 2001, nr. 99/pagina 11. 

Heeft Trimetal producten met een BREEAM certificaat?
Alle Trimetal producten voldoen aan de maatregel HEA 9 van BREAAM (maatregel HEA 9 Vluchtige organische verbindingen), welke aangeeft dat verven, vernissen en lakken voldoen aan de emissienormen van maximaal fase 2 voor organische oplosmiddelen uit de Europese Decopaint Directive 004/42/EC. Waarbij de emissieconcentratie is bepaald volgens EN-ISO 11890-2:2006.
De testresultaten van de Trimetal producten met emissieconcentratie die zijn bepaald volgens EN-ISO 11890-2:2006 zijn op te vragen bij de afdeling Technical Support.

Heeft Trimetal producten met een biobased certificaat? 
De Trimetal primers en buitenlakken, Permaline Primer, Permaline Primer Prestige , Permaline Silicon en Permaline Superieur zijn naast langdurige buitenduurzaam ook biobased. Trimetal beschikt over een 2 sterren biobased lakken systeem. Hiermee zijn we uniek in de markt. Producten met het biobased-logo gebruiken onder andere natuurlijke herwinbare grondstoffen in plaats van fossiele grondstoffen. Bij 2 sterren biobased is 40 tot 60% gemaakt uit herwinbare grondstoffen. Het volledige buitenlakken assortiment bezit ook een EPD (Environmental Product Declaration).

Heeft Trimetal producten met IAQ certificaat?
De binnenmuurverven Magnacryl Prestige Mat, Magnatex Mat Clean SF,  Magnatex Mat SF en lakken Permacryl AE Satin, Permacryl Multiprimer, Permacryl PU Adelmat,  Permacryl PU Primer bezitten de hoogste klasse IAQ certificaat, namelijk A +. Deze rating geeft de beste klasse in binnenluchtkwaliteit aan, omdat uit deze verf de minste hoeveelheid chemische stoffen vrijkomen na 28 dagen droging. 

Heeft Trimetal producten met EU Ecolabel?
Magnacryl Prestige Mat, Magnatex Mat SF en Magnaprim Fix dragen het EU Ecolabel. Het EU Ecolabel maakt zichtbaar welke producten beter zijn voor het milieu, zonder dat ze inleveren op kwaliteit. Bij het beoordelen van verf wordt onder andere gekeken naar het gehalte aan vluchtige organishe stoffen (VOS) zoals bijvoorbeeld CO2.

Wat moet ik doen als ik problemen ervaar met de verf?
Het is niet de bedoeling dat je problemen ervaart met onze verf, is dat wel het geval bel je Trimetal contactpersoon of onderstaande afdelingen;
Klantenservice:         071 308 2499
Technisch advies:     071 711 9940

Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8:00 uur tot 17:00 uur.

De pas aangebrachte verflaag begint te rimpelen / schroeien, hoe kan dit? 
Het probleem wordt in het vakjargon "schroeien" genoemd. Dit defect komt alleen voor bij alkydharsverven. Het kan de volgende oorzaken hebben:

1.) Het aanbrengen van een te dikke verflaag.
Een alkydharsverf droogt door opname van zuurstof nadat het oplosmiddel is verdampt. Als de laag te dik is aangebracht dan zal de verf aan het oppervlak sneller een huidje vormen dan de rest. Hierdoor kan de zuurstof moeilijk doordringen naar het onderste van de verflaag. Door het gedroogde laagje aan het oppervlak en de nog natte verf eronder ontstaat spanningsverschil waardoor het droge laagje gaat rimpelen.

2.) De eerder aangebrachte grondlaag is onvoldoende droog geweest voordat de eindlaag is aangebracht. Ook hier kan dan spanning tussen de twee lagen ontstaan omdat de grondlaag niet meer normaal kan drogen.

De natte verflaag trekt weg op bepaalde delen in de vorm van ogen / kraters. Hoe komt dat? 
Onder bepaalde omstandigheden kunnen er kratertjes / ogen ontstaan in de natte verflaag. In de volgende situaties kan dit voorkomen:

1.) Vervuiling
Het wegtrekken van verf ("verf oogt") kan veroorzaakt worden door aanwezigheid op de ondergrond van (condens)water, vet, was, siliconen of andere verontreiniging. Siliconen kunnen zich in allerlei stoffen en materialen bevinden, zoals auto- en bootwas, huidcrèmes, huishoudreinigers en dergelijke.
Dit kan mogelijk worden opgelost door een antisiliconen middel aan de verf toe te voegen. Dit is niet toepasbaar in watergedragen producten omdat het zich niet mengt met water. Het blijft als bolletjes op de bodem van de bus liggen. Als antisiliconen wordt toepast is de besmetting niet opgelost, waardoor er de volgende keer nog kraters kunnen ontstaan.

2.) Oppervlaktespanning
Als de verf trekt weg in lange strepen (cissing). Dit komt meestal voor bij het aanbrengen van de verf op een ongeschuurde of onvoldoende geschuurde met een harde hoogglansverf (bijvoorbeeld een 2-componenten polyurethaan coating) behandelde ondergrond. In beide gevallen dient de aangebrachte verflaag vóór droging verwijderd te worden. Ontvet vervolgens het oppervlak met een geschikte reiniger en ontvetter, zoals Polyfilla Pro S600 - Universeel reinigingsmiddel. Dergelijke oppervlakken met (2-comp) hoogglansverf dienen vooraf goed geschuurd te worden. Verder hebben de meeste urethanen / acrylaten een hoge oppervlakte spanning. Alleen door schuren en reinigen kan het gebeuren dat die spanning niet geheel weg is. Het afnemen met een doek bevochtigd met Spiritus (na het schuren) geeft vaak wel een goed resultaat. De Spiritus tast enigszins het oppervlak van de verflaag aan zodat de spanning weg is. Echter als er gereinigd is met reinigingsmiddelen die paraffine bevatten kan het krateren toch een probleem blijven, want paraffine is niet op te lossen.

De wit gelakte materialen in de woning worden steeds geler. Waardoor ontstaat deze vergeling?
Waarschijnlijk is er dan een terpentinegedragen verf op basis van alkydhars gebruikt.
Sinds 1 januari 2000 mogen oplosmiddelhoudende alkydharsverven niet meer binnen worden toegepast door professionele verwerkers / schilders. Consumenten mogen deze producten nog wel binnen verwerken. De alkydhars in terpentineverdunbare producten zijn gevoelig voor vergeling. Het bindmiddel, en met name de linoleenzuur in de alkydhars, is hiervan de veroorzaker. Door opname van zuurstof tijdens de droging en doorharding van de verf ontstaat een kleurdragend reactieproduct dat onder invloed van daglicht weer snel uiteenvalt. Omdat in een “lichte” omgeving dit verschijnsel minder snel plaatsvindt dan in donkere ruimten, noemt men dit “donkervergeling”.
Bij het gebruik van watergedragen verven treedt dit fenomeen niet op. Deze producten hebben daardoor een veel beter kleurbehoud.

De verf droogt niet goed door, hoe kan dit?
De temperatuur is te laag voor een goede droging, er is onvoldoende luchtcirculatie of er is een te hoge luchtvochtigheid. Of een combinatie van deze factoren. De benodigde tijd voor doorharding is afhankelijk van de temperatuur in combinatie met de luchtvochtigheid. Bij zeer lage temperaturen en een hoge luchtvochtigheid kan het drogingproces vrijwel geheel stoppen.

Er zitten blaasjes in mijn schilderwerk, hoe voorkom ik dit?
Blaasjes in het schilderwerk worden veroorzaakt door schilderen op een te warme ondergrond of door het in de zon plaatsen van het koude object onmiddellijk na het aanbrengen van de verf. Dit kan met name op stalen ondergronden voorkomen na een koude nacht.
Blaasvorming kan zich ook voordoen op “grofporig” hout (o.a. meranti). De in de poriën opgesloten lucht kan uitzetten na opwarming en zorgt voor blaasvorming. Voorkom directe zonbelasting na het aanbrengen van de verflaag. Als er gelakt wordt met een donkere kleur dan kan dit de blaasjevorming verergeren.

De verf laat los, hoe kan dit? 
Als de verf van de ondergrond onthecht (loslaat of schilfert), wordt dit vaak veroorzaakt door het niet of onvoldoende voorbehandelen van de ondergrond (niet goed gereinigd, vervuiling en vettigheid niet verwijderd, onvoldoende geschuurd, achtergebleven schuurstof enz.).
Ook het schilderen op een vochtige ondergrond (onzichtbare condens na een koude nacht) kan leiden tot onthechting.

Hoe komt het dat verflaag begint te verpoederen / verkleuren?
Alle materialen die buiten worden geëxposeerd zijn onderhevig aan slijtage, ook wel erosie genoemd. Glansverlies is de eerste fase van verwering van een verflaag. Door U.V.-straling komen fotochemische reacties in de verflaag tot stand, waardoor de bindmiddelmoleculen worden aangetast en afgebroken. Op den duur komen de pigmentdeeltjes los op het oppervlak te liggen. We noemen dat krijten of afpoederen. Het spreekt vanzelf dat halfmatte verven de beginfase van het verweringsproces als het ware overslaan en ten opzichte van hoogglansverven eerder verweren. Daarentegen is er in de hoogglansverven ook verschil. Dat komt geheel door de samenstelling van het product. Een gesiliconiseerde alkydhars (Permaline Silicon) is beter bestand tegen UV-straling dan een gewone alkydharsverf doordat de verbindingen in de moleculen bij deze belasting minder snel open gaan. Hierdoor blijft het bindmiddel aan het oppervlak dus langer intact.
Het is moeilijk precies uit te leggen waarom het ene product sneller erodeert dan het andere, dit is een scheikundig proces.

Verkleuren verflaag
Zoals bekend, is een aantal kleurgebieden zwak in het behouden van kleur en uiterlijk. Deze kleurgebieden liggen met name in het geel, oranje en rood. De reden dat deze gebieden zwak zijn, komt door het toegepaste organische pigment.
Onder invloed van het klimaat zal de verf in de tijd degraderen en nemen we verkleuren, glansafname, krijten, vervuiling en andere verschijnselen waar.
Het is dus raadzaam bij de advisering van buitenproducten ook rekening te houden met de gewenste esthetische duurzaamheid van kleuren.

Hoe voorkom ik dat mijn schilderwerk gaat strepen?
Te weinig verf in de kwast, ofwel er wordt te weinig laagdikte aangebracht. Hierdoor ontstaat er een te snelle aandroging, waardoor kwaststrepen niet meer weg trekken.
Verder kan streepvorming onstaan door het juist toevoegen van verdunning. Hierdoor wordt de juiste laagdikte niet meer bereikt met als resultaat een nog snellere aandroging en streepvorming. Alle Trimetal producten zijn gebruiksklaar en mogen niet verdund worden. Het verdunnen van verfproducten is ook in strijd met de regelgeving op het gebied van oplosmiddelen.

Wat is cissing?
Cissing is volgens ISO 4618 (4.13) een gebrek dat wordt gekenmerkt door het optreden van plekken in de verffilm van ongelijkmatige laagdikte die variëren in grootte en verdeling. In een voetnoot wordt aangegeven dat kralen en schiften van de verf een extreme vorm van cissing is. Het gaat dus om een defect dat zich in de pas aangebrachte natte verf voordoet, waarbij op sommige plaatsen de verf geheel of gedeeltelijk samentrekt / wegtrekt waardoor kratervormige verdiepingen (in een soort streepjes) in de verf ontstaan die qua grootte en verdeling over het oppervlak kunnen variëren.

Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.