Internationale Vrouwendag 8 maart 2021 - #choosetochallenge

Door Trimetal op zondag 7 maart 2021 in Schilder aan het woord

0 opmerkingen

In een ver verleden heb ik een opleiding gevolgd tot huisschilder in Breda, maar door omstandigheden heb ik daar nooit iets mee gedaan. Wat wel bleef, is het enorme genieten van klussen in en rondom huis. Na jaren in de commerciële sector te hebben gewerkt, heb ik het roer omgegooid en een periode bij een schilder gewerkt om de kneepjes van het vak weer op te pakken.
In de loop der jaren heb ik ook verschillende cursussen en trainingen gevolgd.

Wat motiveert mij in mijn werk… ik word ontzettend blij van nieuw gereedschap! Dan heb ik het niet over Black & Decker of Powerplus, maar over de multitool van Festool op accu of dat onlangs aangeschafte schuurapparaat van Mirka dat zo lekker in de hand ligt. En ik had al drie schuurapparaten van Festool. Die hele toffe tacker op de accu van Milwaukee om bijvoorbeeld hardhouten neuslatten mee vast zetten. Ook heb ik een tweede mini handcirkelzaag aangeschaft van Makita op accu. Het schoonmaken van mijn Wagner verfspuit doe ik zonder tegenzin en het voorwerk, dat voornamelijk uit schuren bestaat, voelt heerlijk glad aan.

Ik kan uren praten over de verschillende soorten kitten en het waarom ik het ene merk voor een bepaalde klus gebruik en het andere niet. Tape! Ook hier zit veel verschil in, voor de juiste strakke lijnen. Beton-ciré, ondanks de vele handelingen blijft het leuk om het aan te brengen. Plamuur is ook zo’n ding.. veel soorten en allemaal met een andere eigenschap.


Doe mij maar houtrot of kozijnen in een erbarmelijke staat, dan ben ik in mijn element. Hoewel ik er ook met hetzelfde gemak een stuk kozijn uitzaag en vervang door een nieuw stuk.

Zodra ik bij een klant binnenstap en ik mag meedenken, dan ga ik los. Waarom een standaard veelgekozen grijstint op de muur, terwijl je ook een bepaald vlak een stuk kunt laten doorlopen op het plafond of je binnendeur? Cirkels zijn vaak een grotere uitdaging, maar ook dit kan tof staan in iemands interieur! Meestal kan ik wel inschatten welk type mens ik voor me heb, zodat ik hen hierin kan adviseren.


Het is ook een kwestie van durven, want men kiest vaak voor veilig, maar het is leuk om mensen aan het denken te zetten. Je plaatst ze eigenlijk net buiten hun comfortzone op een leuke manier. Bij een grotere verbouwing denk ik altijd even mee wat planmatig handig is. Vloer en plinten plaatsen na het schilderwerk? Behangen na het sauzen? Het keukenblad kitten voor het sauzen van de wanden? Liever niet.


Die lijnen die aansluiten op de andere wanden, de plinten en het plafond moeten strak zijn. Het is enorm balen als iemand tijdens het plaatsen van de vloer per ongeluk iets beschadigt en dat gebeurt vaak. Uiteindelijk geeft het enorme voldoeding als je het afplakmateriaal verwijdert en die strakke lijnen tevoorschijn ziet komen.

Schilderen is voornamelijk in Nederland een traditioneel mannelijk beroep, maar in vele andere landen zijn er genoeg vrouwen die schilderen, stukadoren, de loodgieter uithangen, enzovoort.
Het is bekend dat vrouwen over het algemeen secuurder werken en iets meer aandacht hebben voor de afwerking. Ook zijn zij communicatief wat sterker en in het overtuigen van de klant.

Op de vraag die mij regelmatig wordt gesteld, ‘Maak jij muurschilderingen?’ of ‘Iets met decoratie ?’ durf ik gerust te antwoorden met ‘Nee schat, ik zaag zo een stuk uit je kozijn..’. De enige klus die ik overlaat aan anderen is het plaatsen van een steiger of het vervangen van een ruit die groter is dan 1,5 m2.


Uiteraard heb je de stigmatiserende vooroordelen, de opmerkingen over het aanrecht en het bekende haantjesgedrag bij sommigen. Meestal laat ik opmerkingen voor wat ze zijn en als ik er niet van gecharmeerd ben dien ik van repliek met een knipoog en een lach. Maar over het algemeen kan ik meer dan prima met de heren overweg en krijg ik regelmatig de term ‘vakidioot’ naar mijn hoofd geslingerd. En als ik wel eens twijfel over welk product het beste aansluit bij het betreffende werk dan kan ik te allen tijde terecht bij mijn vertegenwoordigster van VVBHUSAN.  Ook een dame 😊 ,

Het is overigens te belachelijk voor woorden dat er een Nationale Vrouwendag in het leven is geroepen, maar als je gaat zoeken op internet… Nederland staat niet eens in de top 30 wat betreft gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. Dit terwijl we beweren zo vooruitstrevend te zijn?!

Behandel elkaar zoals je zelf ook behandeld wil worden: met respect. Ongeacht religie, geaardheid, afkomst of geslacht.

Tags: Trimetal schilder aan het woord internationale vrouewndag

Over de auteur

Trimetal

Trimetal team.