Doorwerken met 4SO verven van Trimetal, zo doe je dat.

Door Trimetal op dinsdag 2 februari 2021 in Randy weet Raad

0 opmerkingen

Bijna elke schilder weet wat het is om in de winter te werken. In dit artikel zet onze Afdeling Techniek nog eens de belangrijkste aandachtspunten op een rij in relatie met de 4SO producten van Trimetal

Doorwerken met 4SO verven van Trimetal, zo doe je dat.

Door Randy Pieterse

Net als in de rest van het jaar heeft het weer in de winter een grote invloed op de verf en op het schilderen. Daarbij zijn drie aspecten van belang: de omgevingstemperatuur, de relatieve luchtvochtigheid en de temperatuur van de ondergrond. Deze moeten niet boven bepaalde waarden uitkomen om te kunnen schilderen. Oftewel: de verwerkingsomstandigheden moeten voldoende gunstig zijn.

Vochtige lucht

Begin de dag niet te vroeg. Het is sowieso handiger om bij daglicht te schilderen, maar in de ochtend is de lucht ’s winters vaak te vochtig om te kunnen schilderen. Dat kan ook in de middag het geval zijn. Stop op tijd.

De relatieve luchtvochtigheid is afhankelijk van de temperatuur. Schilder alleen bij een relatieve luchtvochtigheid onder de 85%. Je kunt deze berekenen via handige tabellen die overal op internet staan. Hiervoor wordt ook het begrip dauwpunt gebruikt. Hou een temperatuur aan die minstens 3 graden boven het dauwpunt ligt. Op dagen met een hoge relatieve luchtvochtigheid of als het te verwachten is dat laat in de middag condens kan gaan ontstaan, kun je beter niet aflakken na 15.00 uur. Hiermee voorkom je het matslaan van de lak. Als het ‘s ochtends nog koud en/of vochtig is, kun je beginnen met voorbereidend werk: afnemen, afbranden, föhnen, enzo.

Steiger of galerij afschermen.

Het is belangrijk dat je bij kouder en/of natter weer werkt met afschermingsmaterialen en dat je indien nodig verwarming gebruikt. Denk dan ook aan goede ventilatie en voldoende licht. En vergeet jezelf niet: gebruik warme bedrijfskleding.

Hout niet volkomen kaalschuren.

Het is niet aan te raden om een niet afgeschermde ondergrond volkomen kaal te schuren in de winter. Wel kun je plaatselijk kale plekken in het hout bijwerken. Hou een houtvochtpercentage aan dat niet hoger is dan 18%. Dit is trouwens het hele jaar zo.

Droogtijd

Met 4SO verven kan de verflaag ook in de winter prima drogen in korte tijd. Maar het echte doorharden van de onderlaag duurt iets langer. Daarom moet je bij vervolglagen de ondergrond niet schuren maar matteren. Check voor de zekerheid de verwerkingsvoorschriften of vraag het de grossier.

4SO verf niet verdunnen!

Als je 4SO verf verdunt, verstoor je de uitgekiende balans in de verf. Je kan problemen krijgen met de laagdikte en de glans op langere termijn. Wil je verf in topconditie houden, dan sla je de verf op onder geconditioneerde omstandigheden en werk met kleine hoeveelheden in de verzetpot. Er zijn ook verwarmde strijkvaatjes te koop. En sluit het verfblik af tijdens de pauzes.

Laagdikte

Met name voor de droging is het aanbrengen van de juiste laagdikte erg belangrijk. Als je te veel laagdikte aanbrengt, gaat de droogtijd omhoog. Let vooral op de laagdikte op plaatsen met veel detaillering zoals glaslatten, verstekken en dergelijke. Trimetal aflakken hebben over het algemeen een natte laagdikte van ongeveer 60-70 micrometer. Check hier de technische info van 4SO lakken. Gebruik de geadviseerde kwasten en rollers om de juiste laagdikte te bereiken.

Tot slot
Al met al is het goed mogelijk om in de winter door te werken met de 4SO lakken van Trimetal. Hou je aan de bovenstaande adviezen en beoordeel elke situatie en elke dag apart. Samen met je gezonde verstand en een beetje logisch nadenken werk je dan de hele winter lekker door.

De vier 4SO helden van Trimetal.

Trimetal heeft verschillende lakken die bij lagere temperaturen een prima resultaat geven.

Dit zijn

Permaline Primer 4SO

Een zeer vullende grondlak om alle seizoenen mee te werken. Een goede droging, ook bij lage temperaturen.

Permaline Silicon 4SO

Een zeer duurzame aflak om alle seizoenen een perfect resultaat mee te leveren.

Permaline Snelgrond

Een snel drogende grondverf zelf bij lage temperaturen

Permaline DW Brillant

Een snel drogende hoogglanzende aflak te gebruiken bij lage temperaturen, vanaf 0 - 15 °C.

Tags: Randy weet Raad 4SO primer grondverf aflak

Over de auteur

Trimetal

Trimetal team.

Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.