Randy weet raad

De duurzaamheid van een uniek 2-sterren Biobased en compleet verfsysteem

Zowel Permaline Primer en Permaline Primer Prestige als de aflakken Permaline Silicon en Permaline Superieur hebben als duurzaamheidscertificaat het Biobased 2-sterren predikaat. Wat dat inhoudt lees je in dit blog. 


 

Voor het maken van verf worden verschillende grondstoffen gebruikt, bijvoorbeeld voor het bindmiddel. Bindmiddelen zijn nodig voor het binden van pigmenten en vulstoffen, het vormen van een zekere laagdikte en het zorgen voor bepaalde eigenschappen aan de verflaag. Voor het maken van het bindmiddel kunnen synthetische grondstoffen worden gebruikt of grondstoffen uit de natuur. In biobased producten worden over het algemeen combinaties van synthetische en natuurlijke grondstoffen gebruikt voor de bindmiddelen. 

Synthetische grondstoffen wordt meestal uit fossiele grondstoffen gewonnen. Fossiele grondstoffen worden schaarser en het kost veel energie om ze uit de grond te halen. 

Natuurlijke grondstoffen daarentegen zijn relatief eenvoudig hernieuwbaar. Hars is bijvoorbeeld een belangrijk ingrediënt van verf, dit halen we onder andere uit lijnzaadolie. Lijnzaadolie is olie afkomstig uit de zaden van de olievlas en kan jaarlijks worden geoogst. En daarmee is lijnolie een herwinbare grondstof, in tegenstelling tot bijvoorbeeld aardolie dat in miljoenen jaren is ontstaan. 

Classificatie

Om het aandeel herwinbare grondstoffen te bepalen zijn er meetmethodes die door externe onderzoeksinstituten worden gebruikt. Een veelgebruikte methode is de ASTMD 6866. Deze meting bepaalt op basis van koolstofdatering het percentage aan hernieuwbare grondstoffen. Koolstofdatering geeft aan hoe oud materialen zijn; ze zijn enkele jaren of miljoenen jaren oud. Vervolgens wordt dat uitgedrukt in een percentage van het totaal. De hoeveelheid biobased materiaal wordt aangegeven middels een sterrenclassificatie, bijvoorbeeld die van TÜV: 

TÜV certificering

Een TÜV certificaat is een bevestiging dat een product, dienst, proces of organisatie voldoet aan eisen die worden gesteld in wetgeving, normen en keurmerken. ‘OK Biobased’ is het TÜV certificaat voor producten die bestaan uit (onder meer) biobased grondstoffen. Onafhankelijke deskundigen van TÜV meten de exacte waarden en dat maakt het controleren (en hercontroleren) zeer transparant en maakt het mogelijk en gemakkelijk om producten met elkaar te vergelijken. 

Trimetal heeft als enige, uniek in de verfmarkt, een 2 sterren biobased lakkensysteem in combinatie met lang glansbehoud. Dit bekent dat we voor de productie van zowel onze primers Permaline Primer en Permaline Primer Prestige als de aflakken Permaline Silicon en Permaline Superieur liefst 40 tot 60% hernieuwbare grondstoffen gebruiken. 

Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.