Randy weet raad

Wat je niet (of wel) weet van het begrip Potlife

In deze rubriek behandelt Senior Technical Specialist Randy Pieterse de problemen die vakschilders tegen komen. Deze keer over het wegtrekken van de verflaag: Cissing. 


 

Randy Pieterse: 

Misschien herken je het: heb je netjes de juiste voorbehandelingen uitgevoerd en het systeem staat klaar in de voorlak of eerste laklaag om afgewerkt te worden. Tijdens het aanbrengen van de aflak zie je het direct, de verf trekt weg….. 

Dit kan in de vorm van kraters zijn of strepen. 

Dit fenomeen is niet nieuw maar doordat er meer en meer met watergedragen lakken wordt geschilderd openbaart dit verschijnsel zich meer. Het kan voorkomen bij alkydlakken maar bij watergedragen lakken is de kans groter. 

Cissing kan bijvoorbeeld optreden als een watergedragen verf wordt toegepast over een glanzende alkydharslak. Ook kan Cissing ontstaan wanneer er tussen twee verflagen van een watergedragen alkydemulsieverf (bv. Permacryl AE Brillant) onvoldoende wordt geschuurd. 

De oppervlaktespanning van de eerste laag veroorzaakt dan het samentrekken van de tweede laag. Kort gezegd is cissing het samen- of wegtrekken van verf door oppervlaktespanning. 

Cissing is veelal het gevolg van onvoldoende reinigen of schuren (matteren). Het openbaart zich direct tijdens het schilderen. 

Oorzaken die kunnen leiden tot Cissing zijn: 

Schommeling in de oppervlaktespanning van de verf; 

  • Overschilderen met was, olie en siliconen en/of vuil besmette ondergronden; 
  • Slechte benatting van de ondergrond door de verf. 


Het verschijnsel kan worden voorkomen door het te schilderen oppervlak goed te reinigen met Polyfilla PRO S600 in lauwwarm water (naspoelen niet nodig) en daarna netjes te schuren of te matteren. 

Het schuren vergroot het oppervlak van het hechtvlak en verlaagt enigszins de oppervlaktespanning. Ook vooraf afnemen met een lapje spiritus helpt om de hechtlaag beter te prepareren voor de afwerklaag. Kortom: gewoon goed schuren. 

Uw Trimetal grossier of buitendienstmedewerker kan u hier verder in adviseren.

Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.