Tags

Wat je moet weten van WAD-primers

Door Trimetal op woensdag 16 december 2020 in Techniek

Watergedragen primers met hele speciale eigenschappen.

Voor de nieuwsgierige vakschilder publiceert Trimetal regelmatig een wat uitgebreider artikel over de toepassing van verfsystemen. Leerzaam en leuk. Deze keer een interview met Technical Manager Levert Pluim over watergedragen grondlakken. Deze primers hebben elk een specifieke toepassing en worden dus afhankelijk van de klus ingezet.

Beetje rare naam: Wad-primers?
Levert Pluim: Dat staat voor water afdunbaar. In onze folders staat er daarom een symbool bij van een waterkraan.

Hoe zitten wad-primers in elkaar precies?

Nu moet ik een beetje scheikundig doen. Deze primers zijn gemaakt op basis van water met acrylaat. Ze vormen een soort vloeistof die met een mogelijk woord ‘suspensie’ genoemd wordt. Dat betekent dat de verfdeeltjes zweven in het water. Die zwevende deeltjes noemen we de ‘dispersie’.

En dat is anders dan bij andere primers?

Ja, want daar zweven de deeltjes in een ander oplosmiddel, een solvent. De droging gaat dan heel anders.

Hoe gaat de droging van wad-primers dan?

Daarbij vormen de dispersiedeeltjes een verffilm door fysieke droging. Door verdampen van water gaan de dispersiedeeltjes samenvloeien en ontstaat de verflaag.

Dat geeft dus bijzondere eigenschappen?

Precies. Deze acrylaat primers hebben hele kenmerkende algemene eigenschappen. Ze zijn reukloos. Hechten zeer goed en drogen snel. Ze hebben ook een goed ademend vermogen en zijn dus goed waterdampdoorlatend. Tot slot zijn ze elastisch. Handig om te weten omdat verschillende klussen verschillende primers nodig hebben.

Over welke Trimetal primers hebben we het dan?

Ten eerste is dat de Permacryl Multiprimer, deze heeft de hierboven genoemde eigenschappen. Maar Trimetal heeft ook Permacryl PU Primer en Permacryl Multiprimer Prestige. Deze primers zijn een variatie op het thema acrylaat-watergedragen.

Permacryl PU Primer is primer met een acrylaat-urethaan als bindmiddel. Het voordeel is dat deze PU Primer ten opzichte van een ‘pure’ acrylaat een betere open tijd heeft. Ook de afronding en vloeiing is beter. Hij is krasbestendiger en veel minder watergevoelig.

Permacryl Multiprimer Prestige is ook een variatie, gemaakt op basis van een styreen-acrylaat. Door de toevoeging van styreen aan de acrylaat copolymeer worden de eigenschappen als slijtvastheid en de hechting verbeterd.

En wanneer kies je  voor één van deze primers?

Dat blijkt dus al een beetje uit bovenstaande. Neem Permacryl Multiprimer voor hechting op harde ondergronden en waar kantendekking belangrijk is. Het is droog in 30 minuten, snel schuurbaar en overschilderbaar na 2 uur met Permacryl Brillant of Permacryl Satin.

Gaat het om houtwerk binnen en buiten, kies dan Permacryl PU Primer. Deze heeft een goede vloei en lange open tijd. Geeft een verzorgde afwerking en is uitermate geschikt als hechtprimer in combinatie met Permacryl PU Satin of Permacryl PU Mat. De korte droogtijd laat snel schuren én overschilderen na 5 uur toe.

Permacryl Multiprimer Prestige is een universele grondlak met  een zeer hoge dekkracht.

Droogt snel en is ook inzetbaar als hechtprimer op oude vernislagen of laklagen na matteren. Gemakkelijk aan te brengen en goed schuurbaar (na ca. 6 uur). Goed vullend vermogen  en voorkomt doorbloeden bij de meest gangbare houtsoorten.

Dat klinkt goed. Zijn er nog aandachtspunten bij het verwerken van deze primers?

Ze zijn allen gemakkelijk verwerkbaar. Zorg wel voor voldoende laagdikte om de open tijd te verlengen. Dat is belangrijk voor de droging en het verminderen van streepvorming. Ook het schuren en het ontvetten van de ondergrond is zeer belangrijk. Zorg dat je voorzichtig schuurt, licht schuren oftewel matteren!

Over de auteur

Trimetal
Trimetal team.
Aan het laden