Tags

Met welke Trimetal verven kan ik in de winter doorwerken?

In deze rubriek beantwoordt Senior Technical Specialist Randy Pieterse schildertechnische vragen. Deze keer over doorwerklakken.

In de periode oktober tot april is het vaak geen ideaal schilderweer. De temperaturen zijn laag en de relatieve vochtigheid is hoger. Daardoor is de (door)droging van gewone alkydharsverven niet optimaal. Toch is buiten schilderen de laatste jaren sterk verbeterd dankzij nieuwe doorwerkmaterialen zoals afschermingsystemen, verwarmingsapparatuur en speciale werkkleding.

Maar óók de ontwikkeling van primers en lakken heeft niet stilgestaan. Permaline Primer 4SO en Permaline Silicon 4SO zijn verven van Trimetal die bij lagere temperaturen nog steeds goed verwerkbaar zijn en goed drogen. Zij vormen samen een uitstekend 4SO systeem. Natuurlijk zijn er ook nog de Permaline Snelgrond en Permaline doorwerklak.

Al deze producten zijn op basis van alkydhars en vanaf 0°C te gebruiken. Met deze producten kun je dus bijna altijd aan de slag als het koud is. Hieronder geef ik een aantal tips om de verflaag op de juiste moment aan te brengen.Verwerkingsadviezen:
– Temperatuur en relatieve luchtvochtigheid goed in de gaten houden;
– Bij een relatieve luchtvochtigheid boven de 85% niet schilderen;
– Tijdens dagen met een hoge relatieve luchtvochtigheid en op dagen waarop het te verwachten is dat laat in de middag mist en condensvorming kan plaatsvinden, niet aflakken na 15.00 uur. Hiermee voorkom je matslaan;
– Zorg daar waar mogelijk voor een “ingepakte” situatie. Balkons, galerijen e.d. afschermen en de juiste verwarming gebruiken;
– Start tijdens koude en/of vochtige ochtend de dag met voorbereidende werkzaamheden als afbijten, föhnen, reinigen en schuren.

Over de auteur

Trimetal
Trimetal team.
Aan het laden