Tags

Hoe Werzalit te schilderen?

WERZALIT

Werzalit bestaat uit houtspaan die met hoogwaardige kunstharsen is verlijmd en daarna bekleed met een harde toplaag van acrylaat. Het wordt in profielen gemaakt voor gevels en vensterbanken en meubels et cetera. Vaak is het bedrukt met een houtmotief.

Het is onderhoudsarm, maar soms wil de opdrachtgever het overgeschilderd hebben.

Voorkomende problemen

Bij het schilderen van Werzalit kun je de volgende problemen tegenkomen.

- Hoe verkijg je goede hechting van de verf op de kunststof buitenlaag?
- Kun je dit schuren?
- Het kunststof is verkleurd.
- Er kan zwelling zijn van de kopsekanten.
- De kern kan beschadigd zijn.
- Alg-mosaangroei of vuil op de toplaag.
- Gebarsten houtnerven bij veroudering.
- Er zitten bevestigingen opgeschroefd.

Zo ga je te werk.

Voorbehandeling


Image title

Reinig het Werzalit met de hand of een hogedrukreiniger. Als er alg-mosaangroei is, verwijder je deze met Paramass. Eventuele bevestigingsmiddelen verwijder je. Eventuele beschadigingen aan de detaillering repareer je. Vervolgens ga je het schuren of matteren. In verband met de profilering van de ondergrond adviseren wij te schuren met Scotch Brite. Het oppervlak grondig droog afborstelen.

Nu is de ondergrond klaar voor verdere afwerking.

Er zijn 2 mogelijke Trimetal Verfsystemen

Kies een 2-componenten systeem voor de hoogste duurzaamheid, kleurstabiliteit, en geen vuilaanhang dankzij het thermohardend karakter (niet thermoplastisch) van dit systeem. Kies een 1-component systeem als je dat gemakkelijker vindt.

Bij de eerste zet je als grondverf Steloxine Primer Epoxy op. Je werkt af met 2 lagen Steloxine PU Finish Satin of Brillant.

Image title

Image title

Of je gebruikt Steloxine Primer Non Ferro als basis. Vervolgens als eerste laag Permacryl Decor Exterior en je werkt ook af met Permacryl Decor Exterior.

Image titleImage title

Bovenstaand is een standaard behandeling van de problemen met Werzalit. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Bekijk per geval wat de juiste aanpak is. Bij vragen bel je de afdeling Techniek.


Over de auteur

Trimetal
Trimetal team.
Aan het laden