Tags

De Basics van Spuitapplicatie

Door Trimetal op donderdag 29 april 2021 in Randy weet Raad

DE BASICS VAN SPUITAPPLICATIE

Randy Pieterse is onze Senior Technical Specialist en beantwoordt vragen over verf en verftechniek. Deze keer over de het verspuiten van verf.

Veel bedrijven schilderen niet alles meer met kwast of roller, maar kiezen voor het verspuiten van muurverven en lakken. Dat is afhankelijk van de klus. Spuitapplicatie kan een zeer efficiënte oplossing zijn bij repeterend schilderwerk waar tijdswinst te behalen valt.

Tijdwinst of niet?

Doordat met een enkele kruislaag een grotere laagdikte wordt aangebracht, kan een tweede arbeidsgang in een aantal gevallen achterwege blijven. Hier staat wel tegenover, dat het voorbereiden meer tijd in beslag neemt. Bovenop de normale noodzakelijke voorbereiding als afwassen, schuren, uitstoppen en bijgronden moet je rekening houden met het afplakken van de omgeving. De winst zit hem in de tijd die besteed wordt aan de applicatie van de verf. De totale tijd die de werkzaamheden in beslag nemen kan zo toch worden gereduceerd.

Specifieke spuitproducten.

Zowel lakken als muurverven kunnen met spuitapparatuur worden aangebracht.

Bij het spuiten van lakken is het standvermogen bepalend of het verspuitbaar is. Hierdoor is alleen het verfsysteem van Permacryl PU Primer Spray en Permacryl Satin Spray geschikt.

Bij muurverven is het standvermogen van minder belang maar is vooral het droge esthetische resultaat bepalend. Er zijn diverse muurverven die je kunt verspuiten. Zie het overzicht hieronder.

Hieronder geef ik in een stappenplan aan hoe je een spuitapplicatie klus aanpakt. Dit is uiteraard een alegmene basis, je kunt er geen rechten aan ontlenen.

STAImage titleP 1: TYPE SPUITSYSTEEM

Kies het type spuitsysteem dat u wilt gebruiken voor je project. De aard van het object en de verfkeuze bepalen de apparatuur. De Trimetal grossier en account manager geven graag advies.

STAP 2: VOORBEHANDELING

Net als altijd is de voorbehandeling van de ondergrond belangrijk voor het verkrijgen van een mooi eindresultaat. Ontvetten, repareren en schuren doe je als je gewend bent.

STAP 3: AFPLAKKEN

Bij alle spuitmethoden ontstaat nevelvorming. Afplakken van de omgeving is noodzakelijk in alle gevallen. Ik ken zelfs schilders die met plastic ter plekke een soort spuitcabine fabriceren, bijvoorbeeld om alle deruen in 1 huis te spuiten.

STAP 4: BENODIGDHEDEN

Zorg voor de juiste accessoires en benodigdheden, met een ruime variatie aan spuitmonden (nozzles). Het gaat dan om de doorsnede en vorm van de spuitmond.

STAP 5: PERSOONLIJKE BESCHERMING

Ondeskundig spuiten levert risico’s op. Zorg voor persoonlijke bescherming: masker, veiligheidsbril, handschoenen en gebruik de veiligheidspal op je spuitpistool als je even niet spuit.

STAP 6: SPUITINSTELLINGEN

Kies de juiste spuitmond (nozzle) en instellingen. Bij het spuiten ziet je aan het spuitbeeld direct of de juiste instellingen bereikt zijn. De handzame folder Tips&Tricks geeft de meest voorkomende problemen en hun oplossing.

STAP 7: TESTEN

Het is belangrijk bij gebruik van watergedragen verf eerst even met water te spuiten om de apparatuur te testen.

STAP 8: SPUITEN

Start de beweging vanuit een strakke pols. Beweeg evenwijdig (+25 cm. afstand) van het oppervlak naar het einde van de spuitbaan. Denk aan een overlap van 50% en zorg voor de juiste en constante afstand tot het object.

STAP 9: REINIGEN

Reinig uw spuitapparatuur (vooral de nozzles) na gebruik met schoon water om problemen bij volgende projecten te voorkomen.


Tot zover de basics over spuitapplicatie. Ik eindig met een overzicht van de Trimetal verspuitbare muurverven en lakken inclusief de bijbehorende specificaties. Succes!


Image title
Over de auteur

Trimetal
Trimetal team.
Aan het laden